Neke zanimljivosti o pčelama radilicama

Pčele radilice su najbrojniji članovi pčelinje zajednice i obavljaju sve poslove u košnici i van nje: hrane i njeguju leglo i maticu, čiste ćelije, grade saće, održavaju potrebnu temperaturu i vlažnost legla, štite košnicu od neprijatelja, skupljaju nektar, pelud i propolis, donose vodu. Zbog svih tih poslova se i nazivaju radilicama. Evo i nekih njihovih karakteristika:

– Jedna pčela je teška oko 100 miligrama, što znači da ih u kilogramu ima oko 10 tisuća. Ako u jakom društvu ima oko 60 tisuća pčela, nije teško izračunati koliko je teška košnica. Pčela radilica je dugačka od 12 do 14 milimetra, a jezik kojim sisa nektar dug je 6 milimetra.

– Dužina života pčele radilice zavisi od dioba godine, žive 4 do 6 tjedana, ljeti, u glavnoj pčelinjoj sezoni, kada ima najviše rascvjetalog medonosnog bilja. U periodu zimovanja, pa do proljeća, pčele su u klupku i tada žive najduže – od 6 do 8 mjeseci.

– Po lijepom i tihom vremenu pčele mogu da lete od 45 do 60 kilometara na sat, a kada je vrijeme lošije, brzina se smanjuje na 10 km na sat. Natovarena nektarom ili peludi pčela prelazi oko 20 kilometara na sat, a prilikom letenja u jednoj sekundi napravi oko 440 zamaha.

– Kada pčela miruje, vidi na udaljenosti i do 60 centimetara, a na daljini od 1 centimetra može da zapazi predmet od 8 mikrometara. Dok leti, pčela vidi svega nekoliko metara ispred sebe. Tada joj je povećana ferkvencija vizuelne stimulacije na šest puta veću nego kod čovjeka. Pčela razlikuje bijelu, žutu, zelenu, plavu i ultraljubičastu boju, a prepoznaje i oblike pojedinih predmeta i cvjetova.

– Izuzetno joj je razvijeno čulo mirisa koje se nalazi u antenama. Čulo ukusa je smješteno u korjen jezika. Ako je nektar sladak, iako je neprijatnog mirisa, pčele ga sakupljaju. One reagiraju i na zvuke koje registriraju pomoću čula dodira, koje se nalazi po čitavom tijelu.

– Imaju svoj način komunikacije,a to je najčešće neka vrsta igre. Od udaljenosti paše zavisi brzina igre, tj. broj okretaja u 14 sekundi. Ako je paša udaljena 100 metara, pčela se okrene 10 puta, a samo 4 do 5 puta ako je paša udaljena jedan kilometar. Što je put do hrane duži, to je duža i igra.

U povijesti su te životinje imale vrlo poštovano mjesto u mitologiji. Egipćani su mislili da su pčele nastale iz suza Ra-boga Sunca, a Grci su pričali da su pčele čuvale Zeusa dok je bio mali i hranile ga medom. Pčele i njihov glavni proizvod med se spominju i u spisima današnjih religija kao što su Biblija, Kur’an, Tora.

Copyright C 2014. Sva prava pridržana

Napravio MakeIt